Afbeeldingen op website beveiligen tegen opslaan

Het beveiligen van afbeeldingen op internet of je website is moeilijk, bijna onmogelijk maar wel een uitdaging om aan te gaan. Uiteindelijk komt het er op neer dat je, indien je 100% beveiliging wilt, de enige manier is om de betreffende afbeeldingen niet op internet (social media, website, flickr etc etc) te plaatsen. Maar er zijn mogelijkheden om het de bezoeker iets moeilijker te maken. Hieronder wat 5 voorbeelden.

1. Afbeelding in achtergrond en .gif bestand in <div> plaatsen

Als een bezoeker je afbeelding wil opslaan zal alleen het “blank.gif” worden opgeslagen en niet de afbeelding waar de bezoeker denkt dat het om gaat.

Voorbeeld code:
<div id="image1" style="background-image: url(originalImage.jpg);">
<img src="blank.gif" height="250px" width="300px">
</div>

2. Het ‘rechtermuisknop’ menu onbruikbaar maken

Als bezoekers van je website een afbeeldingen willen opslaan doen ze dit vaak door het opslaan van de afbeelding via het ‘rechtermuisknop’ menu (afbeelding opslaan als). Er zijn vele javascripts in omloop maar deze manier is heel makkelijk te bereiken door een tag toe te voegen aan de body-tag.

Voorbeeld code:
<body oncontextmenu=”return false;”>

3. Slice de afbeelding waar het om gaat in stukjes

Je hebt één afbeelding en knipt deze op in bijvoorbeeld 5 losse delen. Via html en css plaats je de 5 delen weer aan elkaar waardoor er weer één afbeelding ontstaat. Een manier hiervoor is te zien via: http://supersimple.org/imagetiles

4. Watermerk over je afbeelding plaatsen

Een watermerk over je afbeelding is uitermate handig omdat deze door de ‘kopierende’ bezoeker moeilijk is te verwijderen. Deze techniek wordt gebruikt om onder andere de auteursrechten te beschermen zodat illegale kopieën opgespoord kunnen worden. Digitale watermerken worden ook gebruikt om geheime boodschappen door te geven of kan dienen als integriteitsbewijs.

Online websites waar je watermerken over je afbeelding kan plaatsen:
http://picmarkr.com
http://www.watermarktool.com

5. Afbeeldingen tonen in Flash

Het tonen van afbeeldingen in Flash is een mogelijkheid om het opslaan van afbeeldingen te beschermen maar is tegenwoordig niet meer aan te raden. Apple, het merk van onder meer de Iphone en Ipad, weigert om Flash te ondersteunen.