Nieuwe voetbal spelregels 2014-2015: kijk eens naar een hockeywedstrijd

Waarom duurt het zo lang om nieuwe regels in het voetbal door te voeren? Zijn beleidsbepalers bang voor vernieuwing? Ga eens kijken bij een amateurhockeywedstrijd, niet lang geleden een saaie vertoning om naar te kijken. Momenteel is het leuk om zelfs “Hockey Club Hollebol dames 13” te aanschouwen. Waarom? Door de spelregelvernieuwing die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. Een aanwinst voor de hockeysport. Nu voetbal nog! Gelukkig is @JackSuiveer het helemaal met me eens.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de hockeysport?

 1. Een vrije bal bal je zelf nemen (2009-2010)
 2. Een uitbal mag je zelf nemen (2009-2010)
 3. Buitenspel is afgeschaft (1996)
 4. Staat een speler van de tegenpartij voor de bal om hiermee te verhinderen dat het spel snel hervat word: de bal moet 20 meter naar voren.

Goed, een paar ‘kleine’ wijzigingen zorgen voor een snel spel. Hiermee hebben spelers minder rust om te herstellen tijdens dode spelmomenten, is het spel sneller herstart, worden er dus meer fouten gemaakt, meer chaos op het veld, meer doelpunten en dus attractiever om naar te kijken. Mogelijk komen in het amateurvoetbal dan zelfs de toeschouwers weer terug die momenteel wegblijven.

Welke regels moeten er zo snel mogelijk ingevoerd worden?

 1. Effectieve speeltijd invoeren
  Zorg dat je bijvoorbeeld xx-minuten effectief voetbalt (zie basketbal, ijshockey). Is de bal uit: tijd stil. Is er een blessurebehandeling: tijd stil. Een trage keeper die een doeltrap neemt: tijd stil. Je voorkomt ’tijdrekken’ (heeft geen zin meer) en krijgt een eerlijker spel. Iedere wedstrijd duurt gewoon een x-tijd
 2. Buitenspel afschaffen
  Hockey heeft bewezen dat buitenspel afgeschaft kan worden. Nooit meer discussies of een speler buitenspel staat, ook niet in het amateurvoetbal. De clubgrensrechter bepaalt dus niet meer. Heerlijk!
 3. Vrije trap / Ingooi (intrap) zelf nemen
  Een spel moet snel en dynamisch zijn. Een snellere hervatting van het spel is essentieel voor de dynamiek. Het zelf nemen van een vrije trap en ingooi (mogelijk intrap) is een must. Je krijgt een razendsnel spel waarbij je heel snel moet schakelen. Een bijkomend voordeel is dat de tegenpartij ook geen tijd meer heeft om te ‘mekkeren’ op de leiding. Daar hebben ze alleen zichzelf mee. Leuk.

Daarnaast zijn er een aantal andere regels die direct mogen worden opgeheven of mogen worden aangepast. Hieronder een paar suggesties van regels die het overwegen waard zijn.

 1. Doeltrap & de bal moet buiten de 16 zijn. Direct afschaffen, kul regel.
 2. Indien de bal eenmaal op de helft van de tegenstander is mag deze niet meer naar eigen helft worden gespeeld. Indien wel: vrije trap tegenpartij.
 3. Ingooi mag ook voor jezelf genomen worden (met de voet)
 4. Een corner mag ook ingewisseld worden voor een ‘strafschop-punt’. Indien je 3 punten hebt krijg je een strafschop.
 5. 10 meter afstand nemen bij een vrije trap tegenpartij. Indien bewust hier niet aan voldaan wordt: bal 20 meter vooruit.
 6. Een wedstrijd moet altijd een winnaar hebben: bij een gelijkspel shootouts en/of strafschoppen en/of latje schieten om de winnaar te bepalen.

Wat nu?

Het saaie, on-attractieve voetbalspelletje moet veranderen. Leuker om naar te kijken, saaie wedstrijden behoren hopelijk tot het verleden. Volle stadions en goede kijkcijfers. Dat wil FOX Sports toch ook? Indien het niet veranderd is het voetbal mij kwijt… ik ga wel hockeyen ofzo.

Geef een antwoord