Vakantie in Griekenland: vraag altijd naar de apodiksi

Nederlanders maken zich op om naar Griekenland af te reizen. Het aantal toeristen groeit de laatste jaren en daar is Chris Stemerdink (column in Volkskrant) blij mee. Toeristen brengen geld in het laatje en het geeft hoop op een keerpunt in de economische malaise.

Een groter aantal toeristen leidt echter niet tot economisch herstel als de nationale sport van belastingontduiking niet word aangepakt. Het ontduiken van BTW kost de Griekse schatkist miljarden. De Griekse overheid probeert belastingontduiking aan te pakken maar controle is nog altijd niet wat het zijn moet.

Als een verkoper een lagere prijs voor een t-shirt biedt, dan betekend dat vaak niets anders dan dat hij de BTW er aftrekt, geen bonnetje (apodiksi) geeft en de schatkust een paar euro onthoudt. Wilt u Griekenland helpen, vraag dan overal om een bonnetje. Bij wet hoeft men zonder niet eens meer te betalen, al raad Chris Stemerdink het toeristen af dit op de proef te stellen.

Het lijkt misschien gekkenwerk, maar vraag een bon bij een strandbed, flesje water of kopje koffie. Doet u dat niet, dan helpt u mee aan het probleem en mag u zich afvragen of u nog wel het recht heeft over leningen aan Griekenland te klagen.

Pas vooral in de horeca op dat het bonnetje echt is en niet het papiertje met de bestelling. Op een echt bonnetje staat het bedrag, het adres, het percentage  BTW en een belasting nummer.

Fijne vakantie!

Geef een antwoord