Analytics filters: alleen verkeer uit Nederland in een rapport

Google Analytics, een zeer handzaam en makkelijk te gebruiken statistiekenprogramma voor vele website beheerders en online marketeers. Met een vluchtige blik krijg je al een indruk hoe je website er op dat moment voorstaat. Er zijn echter functies iets dieper verborgen die jouw cijfers nog meer waarde kunnen geven: de profiel filters.

Let op: Als je gaat testen met profiel filters, maak dan altijd een nieuw profiel aan! De data (jouw statistieken) die door Google Analytics reeds gefilterd is kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Mogelijk verkeerd gefilterde data ben je dan dus kwijt.

Analytics filter: alleen mijn Nederlandse bezoekers

Om een profiel te genereren die alleen van toepassing is op jouw bezoekers uit Nederland (dit kunnen ook toeristen zijn die in een internetcafé jouw website bezoeken) kan je een nieuw profiel aanmaken waarbij alleen de Nederlandse bezoekers door de filter worden toegelaten. Alle bezoekers uit andere landen zullen worden gefilterd en niet door het filter heen komen en dus ook niet in jouw rapporten. De bouncerate, de bezoekduur, de directe verwijzingen etc etc zijn voor dit profiel alleen van toepassing op jouw Nederlandse bezoekers, en dat is handig aangezien mensen uit verschillende landen anders kunnen denken en mogelijk op jouw website navigeren of producten komen.

Stap 1: Maak een nieuw filter aan

analytics-filer-land-01

Stap 2: Kies het land wat je op wilt nemen

Het land wat je straks in stap 3 moet invullen heeft betrekking op de manier hoe Google Analytics de landen in jouw rapport noemt. In dit voorbeeld ga ik voor Nederlandse bezoekers, echter zal ik dan straks ‘Netherlands’ moeten invullen zodat Analytics weet om welk land het gaat.

analytics-filer-land-03

Stap 3: De filter instellen

– Kies voor ‘aangepast filter’
– Kies voor ‘opnemen’
– Kies het filterveld: Land
– Geef een filterpatroon op: Netherlands (zie ook stap 2) ps: mocht je niet alleen Nederlandse maar ook Belgische bezoekers in één filter willen hebben, geef dan het volgende op bij het filterpatroon: (Netherlands|Belgium)

analytics-filer-land-02

Stap 4: De filter opslaan en wachten op data

De filter is opgeslagen. Alle nieuwe data (alleen nieuwe data) zal voortaan via deze filter verlopen. Aangezien het enkele uren kan duren voordat er resultaat zichtbaar is moet je vanaf hier even geduld hebben want… geduld is een schone zaak!

Succes!